fredag 31 oktober 2014

Ät upp pumpan!

 

Nu är det pumpatider!
Och varje år tycker jag det är lite sorgligt att se all denna mat ruttna bort på våra trappor.

Varför inte både göra en lykta och äta upp den?
Lätt, gott, nyttigt, ekonomiskt och miljösnällt!



Jag förbarmade mig över en pumpa som var på väg att sacka ihop på vissa ställen. Så jag fick anpassa designen efter det. Eftersom munnen blev så stor så stoppade jag in en liten vintersquash från trädgården i gapet. Läskigt värre!

Jag gröpte ur pumpan på vanligt vis, och lade allt innanmäte i en skål.
Sen sorterade jag ut pumpakärnorna och sköljde av dem ordentligt.
De åkte sen in i ugnen i 175 grader tillsammans med lite olivolja, salt och kryddor. Efter 20-30 minuter var de rostade och klara att äta!


Mumsigt, och nyttigt!

Fruktköttet delade jag sedan i mindre bitar (jag skar av skalet först).
Sen slängde jag ner allt i en kastrull och kokade tills det kändes mjukt.
Sen behöver man bara plocka fram stavmixern och mixa slätt, så har man en härlig pumpapuré!


Den är väldigt användbar faktiskt. Det finns otroligt många recept där man använder sig av just pumpapuré.
Jag tänker baka nåt med den i alla fall. Och det finns ju många recept på till exempel pumpabröd och pumpapaj. Särskilt om man googlar på amerikanska recept!

Man kan såklart använda pumpaköttet på en massa andra sätt också, men innanmätet blir bäst som puré tycker jag.

Det går förresten väldigt bra att frysa in bitar av pumpan. Jag har haft pumpa i frysen nästan ett år som har hållit sig fin!

Om några dagar tänker jag ta in min läskiga lykta och göra något ätbart även av den :-). Bra återbruk, va? ;-)
Ha en fin helg nu!

onsdag 29 oktober 2014

Att lagra inför vintern

Varje höst när det är skördetider så blir jag taggad att ta vara på så mycket som möjligt av det som trädgården och naturen bjuder på.
Förr var man ju tvungen att sylta och safta, och torka och salta.
Det är vi ju inte direkt idag, men det är väldigt trevligt, ekonomiskt, nyttigt och miljösmart!

Så idag tänkte jag visa lite av det som jag har pysslat med i köket.

Förra veckan plockade jag in de sista tomaterna, och lade dem på ett kakfat i köksfönstret.
När man har placerat dem i rumstemperatur tar det inte lång tid innan de börjar ändra färg! Coolt.
Dock väntade jag någon dag för länge med att ta in dem, så många hade fått frostskador.



Ovan ser ni tomaterna på fatet uppifrån, men vänder man kameran rakt uppåt, mot taket så ser det istället ur såhär:


Jag har nämligen testat att ta in några hela grenar med tomaterna kvar på också.
Så nu har jag tomater dinglande i köksfönstret :-).

Jag har ju tidigare visat ett sätt att ta vara på tomater, nämligen att lägga in dem.
Mycket gott! Håller flera månader också.


De gula tomaterna får jag alltid överflöd av, så jag testade att göra en gul tomatmarmelad med citron och ingefära.
Det blev riktigt gott!


Med på bilden är även min krusbärsmarmelad, gjord på röda krusbär från en enda liten buske i trädgården :-).
Det är synd man inte äter så mycket mackor känner jag nu!

Av fallfrukt har jag kokat äppelmos.
Den ena kombinerade jag med banan och morot, och gav som mellanmål till pinglan.
Mumsigt tyckte hon!


Av min lilla skörd av svarta vinbär blev det saft, tillsammans med moreller. God kombination!


I den högra flaskan är det fläderbärssaft. Det var spännande att testa!
Den smakar inte speciellt mycket, men har en helt otroligt intensiv färg.

När vi då är inne på att skörda vildväxande saker så kan ni spana in denna tjusiga skål:


Japp, nypon!
De flesta kokade jag nyponsoppa på, och några torkade jag i ugnen.
Varför har jag aldrig plockat egna nypon innan, för?

Till sist kommer nästan det coolaste: eget örtsalt!


Jag plockade in massor med gräslök, och både timjan, oregano, persilja, dragon, salvia, citronmeliss och libbsticka.
Sen mixade jag det med salt.
Efter det brer man ut det på en plåt och torkar på låg värme i ugnen. När det är riktigt torrt mixar man det igen, och sedan är det klart att användas! Hur lätt som helst.
Och vilken intensiv smak det får!
Jag diggar mitt örtsalt!


Vill ni ha mer inspiration om vad man kan skörda för vilda växter, så kolla in boken Det vilda köket.
Den är riktigt trevlig!
Närodlat i allra högsta grad :-).

tisdag 21 oktober 2014

Re-designsamarbete

Jag blev tidigare i höst tillfrågad om att delta i ett re-designprojekt.
Den duktiga och trevliga designern Linda Sjunnesson hade nämligen fått till ett spännande samarbete med renhållningen här i Kristianstad.
Ni kanske känner igen hennes namn? Hon är en känd textildesigner, och har nyligen designat detta mönster för IKEA.
 
Linda kom överens med renhållningsbolaget om att hon under en dag skulle stå på en av kommunens återvinningsstationer.
Hon frågade sedan de människor som kom dit ifall hon fick ta hand om deras "skräp" istället för att det skulle slängas.
 
Jag älskar idén!
Tänk att verkligen, verkligen rädda saker från skrotning. Det är ju suveränt!
 
Och i stort sett alla människor blev glada och lättade av att någon ville ta hand om grejerna.
Som att de egentligen inte ville slänga det, men inte riktigt visste var de annars skulle göra av dem.
 
När det sedan var framtidsvecka i Kristianstad så ställde Linda ut en del av de möbler som hon hade samlat in.
Och jag fick äran att piffa till en pall till utställningen!
 
När jag fick den hade Linda redan slipat och målat den, så jag kunde sätta igång med pyntet direkt.
Vi ville att hålen i pallen skulle få vara synliga, och att de skulle få lite av en funktion.
Jag grubblade en hel del på vad jag skulle kunna "fylla" hålen med.
Till sist var det självklart. Knappar! 
 

Eftersom hela utställningen gick lite i blått och gult så valde jag gula knappar från samlingen.
Sen fäste jag dem med ett restgarn i olika gula nyanser.

Pinglan testpillade på dem, så att de säkert inte gick att rycka loss :-)
 

 
 
Och sen en dag upptäcke min man att vi minsann var med i renhållningen utskick!
På framsidan och allt.

 

Och längst bak fanns det en artikel om det hela, och där kan ni se en viss person bli omnämnd!


Vill ni läsa hela så finns den att ladda ner som pdf HÄR.

Det var ett roligt litet projekt!
Jag hoppas få känna på mer i den stilen i framtiden.

 
Idag har Naturskyddsföreningen lagt ut ett enkelt tips på en miljösnäll åtgärd.
Såhär skriver de på facebook idag:
"Just nu finns det ekollon under många ekar. Så plocka ett ekollon och plantera det! Du kan faktiskt hjälpa till att skapa ett evighetsträd."Läs mer här!
Det låter ju inte så svårt, det ska jag försöka göra :-)

lördag 11 oktober 2014

Goda och nyttiga chokladbollar!

Jag dricker inte mycket kaffe, men när pinglan har somnat (och ibland mannen också) så vill jag landa i soffan med en liten, men stark kopp kaffe.
Och dricker jag kaffe måste jag äta något sött till. Annars får jag ont i magen.
Jo, det är faktiskt så.

Vad gör man då om man behöver äta något sött till den där ljuvliga koppen kaffe varje kväll?
Man fixar såklart nyttiga sötsaker! Då håller man det ändå på en hyfsat hälsosam nivå (och slipper ha dåligt samvete).

Så jag är ständigt på jakt efter recept på hälsosamma sötsaker. Och man har ju hunnit utveckla en del själv också.
Idag tänkte jag dela med mig av mitt recept på chokladbollar! De innehåller inte något tillsatt socker,de är även veganska och glutenfria (om man väljer rätt havregryn).
Bra va?


Ingredienser:
10 st urkärnade dadlar
½ dl kakao (gärna raw)
6 msk kokosolja (kallpressad och ekologisk)
4 dl havregryn
2 msk kokosflingor (+ lite att rulla bollarna i )
2-3 msk kaffe (eller vatten)
en nypa salt

Släng ner allt i en matberedare/mixer. Jag brukar mixa sönder dadlarna ihop med kakaon först, och sedan tillsätta övriga ingredienser.
Smaka gärna av den och tillsätt eventuellt någon mer ingrediens efter smak.
Är det förr torrt, ta mer olja eller vatten. Är det för blött så slänger du bara ner mer havregryn.
Vill du ha det sötare, ta fler dadlar. Ja, ni förstår.
Det ska gå att forma bollar av själva smeten, men rulla dem funkar inte.
Så när du har format bollarna är det bara att rulla dem i kokosflingor!
Klart!


Förvara dem i kylskåpet och ta gärna ut dem en stund innan du ska äta dem. Kokosoljan gör att de blir väldigt hårda när de förvaras kallt.
De håller minst en vecka i kylskåpet!

Sååå gott!



Välj ekologisk kakao till dina chokladbollar! Kakao är en av de matvaror som är allra viktigast att välja eko.
ALLTID ekologisk kakao, och ALLTID ekologiskt kaffe!
Viktigt!
Det används så mycket gifter i dessa odlingar, så mängder av arbetare blir sjuka av att jobba med det.
För att inte tala om jorden då!
Dessutom är den ekologiska kakaon typ lika billig som den o-ekologiska, så det finns ju inget att tveka på :-).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...