söndag 13 februari 2011

Mera återbruk! Ljus! (en liten tutorial)

Ni vet ju att jag älskar återbruk :-)
Detta återbruket är det jag har pysslat med längst, faktiskt. Och idag tänkte jag visa det för er.

Ljusstumpar får man ju alltid massor över av. Särskilt från blockljus. Ibland känns det som om halva ljuset är kvar när veken är slut. Och då ska man slänga allt det! Usch, så tramsigt! Det känns inget bra alls tycker jag.

Jag är absolut ingen storkonsument av ljus, och ändå har jag så pass mycket stumpar så att jag får ihop till många nya ljus. Ibland tigger jag stumpar av bekanta såklart. Allt för att ta till vara på en gratis råvara som ändå ska slängas! Jag sparar till och med på de där små resterna som blir kvar i värmeljusen ;-)

Här är en bild på några av mina hemmagjorda ljus:


Här ser ni några exempel på återvunna ljus. Alla dessa ljus är gjorda enbart av ljusrester. Veke har jag köpt (väldigt billigt är det), färgerna har jag fått fram genom att blandat ihop de olika färgerna på stumparna. Det är väldans spännande att se hur färgerna blir!
Och formarna jag gjuter ljusen i är plastburkar som ändå skulle slängas. Min favoritform är gräddfilsförpackningen i plast (skånemejerier) , och en gammal schampooflaska eller förpackningen från änglamarks flytande tvål.

Snart ska jag sätta fram flera av dessa ljus tillsammans på ett fat, vilken härlig vårkänsla!

Och såhär gör jag när jag gjuter ljus:


Jag samlar på mig en massa stumpar, som jag har liggande i diverse platspåsar...

Sen väljer jag ut en del av dem och lägger i en rostfri skål, och skålen placerar jag i en kastrull med vatten:


Nu har jag fördelen att ha en kokplatta (toppen eftersom jag alltid kladdar ner allting!), men det funkar ju bra på spisen också, om man är mer renlig än vad jag är ;-)
Tittar ni noga kan ni se en del rester från värmeljus i blandningen.

Man får ha ganska låg värme på plattan. Och sedan får man vakta, röra, testa hur färgen ser ut, lägga i lite till osv...

När allt är smält så tar jag fram plastformarna, gör ett hål i botten och trär en bit veke igenom.
Tejpar igen hålet i botten på formarna, och ställer dem i vattenbad. Då "smiter" inte ljusmassan så långt om det råkar läcka lite...

Sedan har jag en speciell grytlapp som jag använder bara till detta, eftersom den lätt får fläckar på sig. Då lyfter jag upp den rostfria skålen, och häller sedan den heta ljusmassan i formarna, OBS! genom en sil! Mycket viktigt! Det är detta som gör att man kan använda alla dessa rester. Då fastnar gamla vekar, rester av tändstickor och vad det nu kan vara. Såklart ramlar ju lite smått igenom, men det lägger sig ändå på botten av ljuset är det har stelnat.


För första gången hade jag lite grön ljusfärg som jag testade. Och jag blandade först till massan till det stora ljuset (som ju faktiskt är en burk för ekologisk fetaost!), så den blev väldigt grön. Sen "smutsade" jag ner resten av ljusmassan med en massa olika färger, och då blev den mer mossgrön. Fint med båda nyanserna tycker jag!

Sen är det bara att pilla ut ljusen ur formarna. Det brukar gå hyfsat lätt att ha formarna som de är, men man kan stryka lite matolja på insidan av dem också.

Och såhär fint blev ljusfatet på toa när jag var klar:


Okej, det bakre ljuset hade jag innan, och det fick vara med på ett hörn också, så det blev enhetligt grönt :-)

Ibland kan något ljus spricka lite när man tar ut det ur formen, och ibland sjunker det ihop i mitten, men det gör ju inget, för det går lika bra att tända det ändå!
Men överlag blir ljusen väldigt bra när man gör på detta sätt. Homemade candles, yeah! Me like :-)

Önskar jag kunde be er alla att skicka era ljusstumpar till mig istället för att slänga dem, men det går ju inte riktigt...
Men jag får nog bli hårdare mot mina bekanta. ;-)
Alltså, tänk, jag använder inte mycket ljus, men se hur många ljus jag kan tillverka av mina stumpar! Och då har jag ändå en massa kvar. Tänk då hur många ton fullt dugligt ljusmaterial vi svenskar slänger varje år! Läskigt egentligen.

Så, om någon som känner mig, bor granne med mig eller något liknande, läser detta: ge era stumpar till mig!
Heja återbruk!

27 kommentarer:

Frualbertsson sa...

Hej Maja
Du är så gullig, precis när jag börjat spara på ljusrester så visar du hur man ska göra ljus! Som tankeöverföring :-)
Jag retar mig också på att ljusen blir ihåliga osv, jag viker alltid ner kanterna på ljus för att de ska brinna upp bättre. Men nu ska jag börja göra egna ljus också.
Kram
Susanne

Ulla-Bella sa...

Så koselige selvlagde lys:)

Madeleine sa...

Jättekul! Jag sparar också mina ljusstumpar för att göra just detta. :)
Var hittar du vekar och färger?

Inga sa...

Det är roligt att gjuta ljus av ljusstumpar. Om man häller på lite åt gången och låter det stelna emellan, blir det inte så stora hål. Då kan man varva färger och få randiga ljus. Heja återbruk!

~ Mormorshem ~ sa...

Beundrar Ditt pysslande. De nya ljusen blir jättefina!
Själv så orkar jag inte pyssla så ;*)

Såg i ett tidigare inlägg här att Du virkar på så härliga mormorsrutor nu också...älskar mormorsrutor ~~~

Hälsningar från Eva

Tina sa...

Bra sätt att spara på resurser. Vi använder mest värmeljus hos oss och jag tror vi har återvunnit metall till en hel bil på alla värmeljuskoppor vi återvunnit under många år. :)) Ljusstumparna som blir över får hjälpa till att tända kaminen i badtunnan (ovanligt svårtänd och behöver lite extra skjuts).
Kram

Saras pyssel sa...

Åh! Tack så mycket!! Jag har ett tag nu funderat på att börja spara på alla stearinrester som blir över (under vintern blir det en del sådant hos oss), men jag visste inte riktigt hur jag skulle gå till väga för att göra något vettigt av dem sen. Det här var ju suveränt!! Precis vad jag behövde! Så från och med nu ska jag också bli stumpsamlare! :-)

Lena sa...

Jaha, var det så man skulle göra med vekarna.
Till jul försökte jag göra ljus av gamla. För mej gick det inte så där bra.
Får testa igen nu när du berättat hur man SKA göra.
Tack för det.

R´s sa...

Jösses, vilket jättejobb du gör med ljusen. Men det blir fint. Lata jag bränner ner mina till botten i en stumpljusstake jag har.

Fijaffa sa...

Vet inte hur många gånger jag tänkt att jag skulle göra precis detta men inte kommit till skott att spara stumparna. Varje gång jag slänger en så känns det fel.
Nu ska det bli skärpning! Tack för den lilla pushen att ta tag i detta :-)

Malin sa...

Jätte fina ljus! Vilken fiffig idé. Och vad bra att du visar hur du gör. Jag ska nog också börja spara stumpar nu

Kerstin sa...

Va, kul att bli påmind. Jag gjorde många blockljus på 70-talet. Dags att ta upp det igen, det var ju roligt.

Hedvig sa...

Åh vad roligt! Tack för din lilla tutorial... :)

Evas Pyssel sa...

Vilka jätteläckra ljus. Kladdigt men roligt att skapa själv. Det var längesedan jag gjorde samma , men varje år stöper vi vanliga ljus och sparar stumpar hela året. Kan du gissa var vi får en hel del stumpar från ??!!! Jo kyrkan !!! Kolla med vaktmästaren där !! Kram Eva

Sanne sa...

Jättefina ljus! Tyvärr har jag inga stumpar att skicka dig :) för vi använder dem att tända i vedpannan med när det är lite tjurigt. Men ljuskopparna från värmeljusen åker i återvinningen...

mosteringalisa sa...

Det är verkligen en jättebra idé,vi slänger alldeles för mycket.Ska också börja spara mina ljussrester.

Iwona sa...

Har aldrig gjort själv ljus - vi kan köpa allt alldeles för enkelt. men det verkar vara jätte kul att göra egna ljus. Tack för tipset och din tutorial - ljusen är jätte fina!

4U2! sa...

Jag samlar in och du gör ljusen, de nya så öppnar vi en affär, OK? (ler) Väldigt smart det där faktiskt, för det är mycket ljusstumpar vi slänger vi som har levande ljus under middan hela mörka årstiden!

Hoffmans Design sa...

Först måste jag säga kul att du vill vara med i min tävling för jag är med i din. Lycka till.
Måste få säga att din ovan bild blev kanon fin. Så den skall du verkligen behålla.
Ha fortsatt bra vecka

Jenny sa...

Fina ljus! Själv brukar jag samla ihop de små tvålbitarna som alltid hamnar i badrummet - dem kan man enkelt smälta nya tvålar av :)

Jag länkar din fina banner från bloggen förresten!

Annika sa...

Jaha, nu måste jag ju börja samla på ljusstumpar också :-) Tack för en bra tutorial!

Virkningsverksta'n sa...

Hejsan!!
Tack för tipsen!!
Nu har jag också gjort några ljus:)
Om du vill se dem finns det bilder på vår blogg
virkningsverkstan.blogspot.com kika gärna in!

Magnus sa...

Kära kusin, jag anar en röd tråd i ditt Fifflande!
Själv stoppar jag ljusstumparna i brasan! Det värmer iaf en liten stund! (40talismen flödade ikväll)

Sandra Maan sa...

Åh tusen tack! Har precis tänkt börja med o göra egna ljus o detta var en gåva från ovan :) Har ju massa ljus som e halvnerbrunna eller aldrig används som jag kan göra om :) Hmmm går det o slänga i lite olja med doft i månntro?

Anonym sa...

Du har gjort så många fina saker och har en fin och inspirerande blogg. Jag vill tipsa dig om att man kan gjuta ljus i gamla urdruckna läsk/öl burkar i aluminium. Det finns ju en del utan pant som man kan använda. Klipp bara av översta delen så den blir öppen upptill och gör sedan på samma sätt. Ljusen blir väldigt blanka och fina!

Anonym sa...

Vilket bra tips!
Jag sparar stumpar och har vekar men kommer inte till skott, för jag vet inte riktigt hur jag ska göra, men nu vet jag! Tack:)
/Ninni

Anonym sa...

Hej
Nu är ju detta inlägg i Bloggen väldigt gammalt. Men om du fortfarande gör ljus av stumpar kan jag tipsa om att kolla med närmsta kyrka om de har några. Själv jobbar jag inom kyrkan och vi har mängder av ljusstumpar, vilket föranlett mitt googlande i ljusstöpar/gjutar-ämnet denna kväll.
Jag tar ofta hem stumpar men vi gör inte av med ens hälften av allt i våra "stumpastakar" så nu måste det till krafttag här hemma och göra ljus till utelyktorna i höst och vinter.
Hoppas du får det fint och att du fortsatt med dina ljusprojekt :-)
\\ Maria

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...