fredag 7 juni 2013

Bebisar och solhattar

Nu har jag en fundering igen.
Var på mammagruppsträff i veckan, och vi träffades i stadens park.
Direkt reagerade jag på att hälften ville sitta i solen!
Utrustade med solhattar till de små satt de där på filtar.
Jag och några andra valde den skuggiga biten av gräsmattan, men ingen utom jag verkade vilja flytta när solen vandrade efter ett tag.
Så jag satt och försökte ha min bebis i skuggan av vagnarna, för ingen verkade vara pigg på att flytta på sig.

Men hallå! bebisar ska väl ha noll sol på sig?
Alltså, jag tänker inte ens ha min bebis händer eller fötter exponerade för sol. Hon är tre månader!
Den enda gången hon ens kommer i kontakt med sol är när jag transporterar henne mellan bilen och huset och liknande, och då snackar vi max 30 sekunder.

Men sen tänkte jag på solhatt. Behöver man ha det nu?
Jag har inte satt på min bebis någon solhatt, för jag har henne i skuggan.
Nästa gång ska jag vara hård och vägra sol överhuvudtaget. Jag vill ju inte ens sitta i solen själv, och jag tänker definitivt inte göra det med min bebis!

Funderingar, tack!

10 kommentarer:

Caroline sa...

Åhh de där hääärliga föräldraträffarna... Jag håller HELT med dig - bebisar och barn i skugga!! Hade alltid på Amina en silkesmössa från antroposoferna för att skydda det ömtåliga bebishuvudet, kylde i värmen och värmde i kylan :) kram och stå på dig!!

Viktoria / Stjernfall sa...

Vi fick en bebis som tvärvägrade vagn första sex månaderna och det var april-oktober. Så skulle vi undvika sol hade vi varit tvugna att vara hemma :( Så vi bar i mei tai med solhatt på och gick så långt det var möjligt i skuggan. Och var vi i parken eller liknande så la vi alltid filten i skuggan :) Men som svar på fin fråga så ja, solhatt är bra och känns tryggt att ha på oavsett :)

Sofia sa...

Det kan vara bra med solhatt även när barnen är skuggan. Men absolut inte små barn i solen! Barn under ett år ska inte vara i solen alls - det säger samtliga läkare och föräldraråd.
Efter ett år ska de vara väldigt lite i solen också och alltid rejält insmorda. Varje dag ser jag massor av bebisar med bara ben och fötter i vagn i solen. Förstår inte hur föräldrarna tänker, risken för hudcancer ökar galet mycket. Min 1,5-åring har UV-tröja och långbyxor och solhatt, plus insmord i ansikte och på händer.

Dessutom detta otyg med tjocka filtar eller jackor (!) över vagnar som står i solen - det blir ju en bastu där inne! Har ingen läst om plötslig spädbarnsdöd? Bättre med en solskärm - finns i närmaste babybutik.

Lina sa...

Som mamma till 3 med en utländsk pappa var det lite svårt att hålla barnen i skuggan vid varje givet ögonblick då vi ofta var i hans hemland som är betydligt soligare o varmare än här från späd ålder. Man får ngnstans använda sitt förnuft o försöka att inte exponera dem för solljus mer än nödvändigt men solhatt har de haft oavsett..

metamorphosis sa...

Jag håller på dig i den här fråga - klart det är bäst att sitta i skuggan om man har ett gäng småknattar med sig!

Sen är jag iofs också, som mamma till flera burna barn, ett fan av solhattar, för även om man försöker hålla sig i skuggan är det svårt att alltid göra det - och då är hattarna bra att ha! :)

Anonym sa...

Absolut små barn i skuggan! Vi har också använt uv-dräkt, tunna långärmade tröjor och solhatt och efter att han fyllt ett år, även solkräm. Så onödigt att låta dem bränna sig eller exponeras av solen när de är så små! /Lotta

Anonym sa...

Solhatt helt klart, solen tar ju faktiskt i skuggan oxå. Har haft det till båda mina och undvikit direkt sol.
Tack för din fina blogg <3
Anna

Lina sa...

Jag har oxå reagerat såå många gånger då mammor går med sina små bebisar utan solhatt i gassande sol! Hu, solen är ju jättefarlig! Jag tycker själv inte om att sola, och min 5 åriga dotter har även hon alltid keps eller solhatt! Väntar nu min tredje lilla :D kram

Ozas Pysselverkstad sa...

Hej !

Jag håller helt med dig att barn ska vara i skuggan. En solhatt kan vara bra att ha för solen tar även i skuggen!!

mvh

ÅSa

emma sa...

Eh ja jagr kanske av en annan skola då. Min yngsta har en italiensk pappa. Kan säga att barnen där är inte täckta som små mumier. Täcker inte min så heller. Självklart solhatt o mest skugga. Men sol på fötterna får hon. Har även burit mina tidigare barn. Inte haft vagn alls. Så de har också fått sol. Solkräm döremot är inget jag någonsin skulle smörja min unge med. DET är både cancerframkallande och hormonpåverkande. Lite sunt förnuft liksom. Faktiskt. Inget är bra till överdrift!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...