söndag 27 september 2015

Tomater, tomater, tomater

Inte ett enda inlägg på hela september.
Varför?
För att jag har varit sjuk hela månaden. Mer än tre veckor.
Suck.
Nu hoppas jag det ska bli bra efter en penicillinkur.

Och medan jag har varit inomhus och inte orkat något har tomaterna mognat rejält i växthuset.
Tacksam gröda att odla. De levererar trots att man inte orkar vattna på flera dagar (läs: en vecka).
Och när mycket annat känns hopplöst, som när mjöldaggen tar död på både sockerärtor, gurkor. squash, pumpa och jordärtskockor (!) och bönhyddan krashar och kålen blir uppäten, så levererar alltid tomatplantorna! Alltid. De och morötterna är alltid pålitliga!

Så vi har mer tomater än någonsin.
Och vad gör man med enorma mängder tomater?



Röda, gula, orange. Stora, mellanstora, små och pyttesmå...
Detta är ändå inte allt kan jag tala om ;-)

Jag vet, det är ett riktigt lyxproblem att ta tillvara på dessa vackra tomater, men man behöver ju lite inspiration och ork till att göra det...

En dag gjorde jag tomatsås.
Jag fyllde en plåt med tomater, lök, vitlök och oregano, och ringlade över lite olivolja.
Sen fick det tillagas i ugnen några timmar på 125 grader.


Tipset fick jag av skillnadens trädgård på instagram (@skillnadens).
Det var smidigt att inte behöva passa en kastrull!
Mixade bara hela blandningen och smakade av med havssalt och honung.
Nu ligger tomatsåsen portionsförpackad i frysen, i väntan på att användas som sås till bland annat hemmagjord pizza.

Idag har jag gjort marmelad på gula/orange tomater. Den smaksätts med citron och ingefära.
Gjorde det förra året också, det blev gott!

Och så har jag skördat en hel del chili idag också (även det är tacksamt att odla).
Den har jag lagt in i äppelcidervinäger, vatten och socker-lag (1 dl vinäger, 2 dl vatten och 5 msk socker höftade jag mig fram till).
Chili-inläggningen rör jag dock inte själv, det är alldeles för starkt för mig.
Men maken gillar det :-)
Och det känns såklart suveränt att kunna ta tillvara på så mycket som möjligt.

Tänker att jag ska mixa lite tomater och frysa in, och använda som krossade tomater i grytor och liknande i höst/vinter.
Och så ska jag lägga in tomater i år igen! Det blir jättegott!
Har ni några roliga tips på att ta tillvara på tomater?
Det är alltid kul med lite inspiration.

9 kommentarer:

Tyg och otyg sa...

Tomatmarmelad med vanilj! 1 kg tomater, 500 g socker, en vaniljstång. Hacka tomaterna, skär upp vaniljstången på längden, blanda allt i en kastrull och koka tills det blir 120 grader varmt. Låter lite konstigt, men blir sjukt gott till ost, t ex brie!

Frida - Vita Villan sa...

Vilket bra tips på tomatsås! Det ska jag prova. :)

Frida - Vita Villan sa...

Vilket bra tips på tomatsås! Det ska jag prova. :)

Frida - Vita Villan sa...

Vilket bra tips på tomatsås! Det ska jag prova. :)

Tiger sa...

Så härligt med så mycket tomater! Här levererar det mesta men INTE tomaterna i år... Just nu är det plommon som gäller, så vi har kokat marmelad flera gånger om och bakat plommonkaka.

Krya på dig!

Skördehälsningar
Elisabet

Helena sa...

Jag bara klyftar och fryser in. Suveränt till vinterns soppor och grytor.

hennihenni sa...

Vilken skörd! Kanske du kan torka dem?

Maria sa...

Tomatchutney! Så gott till det mesta.

Katarina sa...

Sambons föräldrar fryser in hela tomater, är helt självförsörjande året om och köper aldrig krossade tomater. Koka upp vatten, ned med fryst tomat så den skållas och i med den skållade tomaten i maten. Mixa eller dela om den inte kokar sönder i maten.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...