lördag 11 maj 2013

Gratismat i maj

Tänkte bara tipsa er om gratis mat som finns i naturen just nu.
Jag har två favoriter som det är hög tid att skörda nu.
Ogräs båda två!

Det första är maskrosblommor.


Plocka av blommorna från stjälkarna.
Skölj noggrant.
Blanda sedan ihop pannkakssmet.
Doppa blommorna i smeten och stek i stekjärn.
De behöver en stund på stekjärnet.
Se till att knopparna blir mjuka, annars kan det smaka lite beskt.
Rätt tillagat smakar det ungefär som pannkakor med honung!
Gott!


Min andra favorit är nässelpaj.
Det är hög tid att plocka nässlor nu! De ska vara små och späda.
Gjorde en paj för några veckor sedan, när de precis hade tittat fram.
Gör såhär:
Plocka rejält med nässlor.
Skölj och förväll dem några minuter.
Gör en pajdeg och tryck ut.
Blanda äggstanning (1 ägg till varje dl mjölk)
Riv lite smakrik ost, och pressa eventuellt en halv vitlöksklyfta i äggstanningen.
Sprid ut nässlorna, häll på äggstanningen och lägg i osten.
Grädda i ca 200 grader tills den har fått fin färg :-)
Gottigott!

7 kommentarer:

Pysselpinglan sa...

Oj, är lite skeptiskt till om det är gott med maskrosor men nässelsoppa har man ju ätit och det är ju verkligen kanongott så det borde väl paj också vara! :)

Kerstin sa...

Det låter väldigt gott. Ska prova nässelpajen för här finns inga maskrosor än. Tack för receptet!

Eva sa...

Här ska plockas nässlor för soppa så det kan ju gärna få bli paj också! (Låter förresten som om det skulle vara gott med lite skinka i också om man vill)
Maskrosor, då tänker jag vinet som mamma och pappa gjorde för länge sedan.;)
Tack för tipsen!

Annika GW sa...

Gjorde maskrosvin en gång men det blev ingen höjdare! Smakade beskt och inte alls gott. Men kanske det är bättre att använda blommorna i pannkakssmet. Jag måste prova! / Annika

LadyNight sa...

Oj, det där såg intressant ut! Visste inte ens att maskrosor gick att äta. Får minsann testa någon gång :)

Yarn-Madness sa...

Det är något alldeles speciellt med att laga av egen skörd! Härligt!

Sanna sa...

Nässlor har jag ätit både som paj och soppa men maskrosor har jag inte testat än..låter dock spännande.. =)

SV: Ja dunkarna funkar kanon som vattenkannor och gräslöken och oreganon har flyttat in på altanen i min "nylagade" blomsterhylla.

Önskar dig en fortsatt fin vecka! <3

Kramar
Sanna

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...