onsdag 23 januari 2013

Doftfri second hand-bebis?

Nu undrar ni säkert vad detta inlägg ska handla om ;-)

Bebiskläder!

Jag har nog handlat 95 % av kläderna till bebisen på second hand.
Det är inte speciellt svårt. Det gäller bara att börja i tid så man hittar sånt man gillar.
För jag är ganska kräsen, och skulle inte klara att köpa "startpaket med 30 plagg", utan allt är noga utvalt.
Och det finns mycket fina kläder att hitta begagnat! Det dyker alltid upp något på mina second hand-ställen, och sen finns ju även tradera och blocket till exempel.
Det blir billigt också! Runt en tia i genomsnitt per plagg skulle jag tippa.


Tyra-fri bild? Nej, det går inte...

Sen får man ju komplettera lite med enstaka plagg, men då går det oftast bra att hitta ekologiska alternativ.
För jag tänker mycket på just vad bebisen ska ha nära sig, och konventionellt odlad bomull är en av de mest besprutade grödorna i världen.

Men vad man än köper för kläder, och oavsett vem de är avsedda för så är det ju superviktigt att tvätta allting innan man använder det.

Då kommer vi till min stora fundering...tvätt av bebiskläder!

Ofta när jag har handlat second hand så STINKER kläderna av äckligt sköljmedel!
Och ibland krävs det en tvätt, 3 dagars vädring, en tvätt till och 3 dagars vädring till för att bli av med lukten!
Det är skrämmande! Jag blir helt rädd!
Hur många människor är det egentligen som vräker på massvis med sköljmedel när de tvättar bebiskläder (och eventuellt överdoserar tvättmedel)?
Jag menar, de flesta innehåller så himla mycket suspekta grejor, och färgämnen och parfym. Och det tvättas ju inte ur, det sitter ju kvar i kläderna!

Jo visst, man vill ju ha mjuka kläder till en bebis, men det kan ju inte vara bra att ha såna enorma mängder!

Så himla illa kan det väl inte vara att tvätta kläder utan sköljmedel, för ofta mjukar ju tyget till sig bara man har fått det på sig, eller efter en liten stund.
Sen finns det ju tyger som alltid är mjuka ändå. Som bomullsflanell. Fleece också (men det ska man ju helst köpa second hand då). Säkert en massa annat också. Manglat linnetyg är ju ljuvligt (om man nu skulle ha tillgång till en mangel).

Kan det verkligen vara så illa för bebishud att få på sig kläder som inte är uppmjukade med sköljmedel? Om någon vet så upplys mig gärna!

Det finns ju miljövänliga alternativ till sköljmedel, men många av dem innehåller ändå onödigt mycket ingredienser.
Dock finns det några (på till exempel jordklok) som ändå verkar vettiga. Har tänkt prova den med minst antal ingredienser. Kanske gör det någon nytta, om man vill ha det till några textilier ibland.

Jag vet också att man kan ha nån tesked ättikssprit i sköljmedelsfacket. Kanske någon har testat det? Mjukar det upp?

Jag har själv aldrig använt sköljmedel. Men jag tror kanske att många använder det av gammal vana. Min mamma har alltid varit miljömedveten, så hon har i princip bara tvättat med grumme tvättsåpa under hela min uppväxt. Så jag har själv aldrig använt kläder som är tvättade med sköljmedel.

Det är säkert någon som blir lite stött nu, och jag brukar undvika att uttrycka åsikter starkt här i bloggen. Men jag var tvungen nu.
Jag förstå inte detta!
Och vill gärna höra vad ni säger om ämnet :-)

I vilket fall som helst så kommer min bebis att ha doftfria kläder!

22 kommentarer:

Helena Högberg sa...

Vissa sköljmedel innehåller så otroligt starka dofter, så himla onödigt!Inte ska väl en baby lukta parfym heller! Klarar man sig utan sköljmedel så är det ju allra bäst. Helt perfekt med begagnade babykläder, de är ju sällan utslitna.

Saras pyssel sa...

Vi har också köpt de flesta kläderna begagnade, fast jag har inte varit med om att kläderna luktat så mycket. Här i Umeå finns en stor barnloppis som brukar vara ungefär en gång/månad, så den försöker vi satsa på. Jag är dessvärre (?) inte lika noga med vad jag köper som du. Det ska kännas bekvämt & praktiskt & inte vara för gulli-pluttigt. Vi har kört med parfymfritt tvättmedel & sköljmedel vilket fungerar bra. Kanske borde man vara ännu mer noga med vad man tvättar med, men jag kör miljömärkt & parfymfritt i alla fall...

Evas Pyssel sa...

Du är så klok som tänker igenom allt så det ska bli så bra som möjligt för bebisen. När jag läste ditt inlägg kom jag att tänka på påsen med tvättnötter som står i mitt skåp.Har du provat sådana ? Jag vet inte hur bra det är för de har aldrig blivit av att använda dem. Så här står det: Miljövänligt 100% biologiskt tvättmedel utan kemikalier till alla material.Behövs ej sköljmedel, mild mot huden.Doftneutral.Vad tror du ??
Kram Eva

Eva sa...

Förstår dina tankar!
Nu har jag ju inte haft sådana kring just barnkläder, men jag tycker det gäller allt...
Här kan jag bli fullkomligt "skogstokig" när jag kommer till gemensamma tvättstugan och känner lukten... Helst skulle jag hinna köra en tom maskin på 90 grader innan jag lägger i mitt eget:)
Själv använder jag bara sköljmedel när det är så kallt som nu, och då bara till t.ex. fleece som gärna blir "gnistrigt" annars.
Med en del egna kläder gör jag istället så att jag "gnuggar" dem lite efter tvätt. Då kommer ju den där mjukheten som annars blir efter en stunds användning direkt. Kanske ngt att prova med litens kläder? Vill du inte hålla på med dem alltför mycket med händer kan du ju rulla dem i en frottéhandduk eller så.

Susanne sa...

Har aldrig kört med sköljmedel sen vi fick barn. Ser inga problem med det. Läs Förgiftad: http://josjos.se/blog/2011/08/16/smith-rick-lourie-bruce-forgiftad/ så har du på fötterna för att slippa använda det oxå. Du tänker superklokt! Vi torktumlar istället (sådär för miljön iofs men smidigt) funkar finfint. Vi luras på så otroligt mycket av marknadsföring :(

Tyg och otyg sa...

Hur länge har man använt sköljmedel till tvätt? Det måste väl vara typ de senaste decennierna bara. Innan dess hade antagligen bebisar på sig kläder som var tvättade utan sköljmedel och det gick förmodligen bra det också.
Själv använder jag aldrig sköljmedel, däremot tvättar jag med tvättnötter en del och tycker att det funkar bra (även om jag läst utvärderingar som säger att det bara är bluff och båg). :)

Kajsa Bergström sa...

Sköljmedel är en fullkomligt onödig produkt och dessutom rent farlig för allergiker!
"Vi ser resultatet av detta förbannade sköljmedel" sa en vän som jobbar på hudklinik.
Bra att du tar upp ämnet!

Helga sa...

Tvättar helt utan sköljmedel. Som jag tycker så verkar sköljmedel mest vara till för lukt? Känner inte skillnad på mina kläder. De blir ju verkligen inte hårda eller nåt sånt så du kan nog lugnt skippa sköljmedel :) Säkert mkt bättre ur allergisynvinkel också som en ovanför tog upp!

Ann-Sofie sa...

Jag kan bara hålla med dig. Det är ett av de bästa inläggen jag läst på länge.
Jag tror så här - generellt sett tänker folk väldigt lite. Man gör som man 'ska' och i reklamer bombarderas vi med att kläder blir mjuka om man använder sköljmedel. Indirekt säger man alltså att kläder blir INTE mjuka om man INTE använde sköljmedel, vilket är helt fel.

Själv använder jag aldrig sköljmedel utan bara parfymfri tvättsåpa. Till vår son har jag gjort lika dant. Inte har han fått några skavsår av stela babykläder. Kläderna blir supermjuka direkt när man tagit på dem och inte är de stela innan, bara inte L-I-K-A slinkiga som om man använt sköljmedel.

OCH till sist, det där med parfymer. Det finns ju en anledning till att parfymer är förbjudna i hudvårdsprodukter till barn. Parfymer är allergiframkallande. Även här tror jag att folk blivit så vana vid att allt skall dofta 'gott' att doftfritt inte är ett alternativ. Men den som en gång doftat till ett nytvättat plagg som torkats utomhus vill väl inte ha ett parfymdoftande i stället?

Britta sa...

Bebisar luktar ju så gott av sig själv så någon doft behövs inte.
Finns ju luktfria alternativ om man nu skulle behöva sköljmedel.
Mina barn har haft ärvda kläder av kusiner och syskon, några även köpta på secondhand och det funkar alldeles utmärkt. Dom är ju oftast så använda så att dom redan är mjuka. Några nyinköpta kläder blev det nog men dom var få...sen fick man ju förstås nya kläder i present när man fått barn. Jag kör fortfarande luktfritt på mitt tvättmedel.
Kram Britta

Ann-Sofie sa...

... glömde. Jag har märkt samma som du när jag köpt sonens kläder på loppis. Det används parfymerade medel högt och lågt även på barnkläder. Det är verkligt skrämmande, tycker jag, att man är så omedveten om vad man gör med det bästa vi har.

Misemor sa...

Hei. Jeg er helt enig med deg!
Jeg brukte mye skyllemiddel da mine barn var små, og da røkte jeg (skam på meg) og ville forsøke å gjemme røklukten. Det jeg merker i dag, er at når jeg kjenner at noen har brukt skyllemiddel og det lukter røk i tillegg, så blir det temmelig kvalmt! Jeg har jo sluttet å røke og min luktesans er jo mangedoblet!!! Skyllemiddel inneholder så mange stoffer som ikke er bra for verken hud eller miljø, så det lar jeg være! Lykke til med luktfri baby!
Klem ;-)

Erica Bessant sa...

Jag har aldrig använt sköljmedel och tänker inte göra det heller... ättika funkar fint tex. om du har kläder som legat i låda/påse/längst in i garderoben ett tag och luktar så där lite instängt. jag har också hört att det ska vara lite antiseptiskt och dessutom göra rent lite i tvättmaskinen. Speciellt om du har hårt vatten. Jag kör med det ibland och det funkar fint. (dessutom städar jag med ättika)

Annars tvättar vi mest med tvättnötter, kläder är ju oftast inte så smutsiga, även om vi ibland kör med vanligt tvättmedel om något är väldigt väldigt smuttsigt (den dan engelsmännen upptäcker parfymfri tvättsåpa är min lyckodag!!)

Förstår inte var ideen att kläder inte blir mjuka när man inte använder sköljmedel kommer ifrån. Sköljmedel förstör dessutom en himla massa fibrer i långa loppet för att inte tala om alla moderna (plast)fibrer som "andas". Och vem vill ha hela kroppen dränkt i konstgjorda parfymer och andra läskiga ämnen?? Huuu

Vi kommer också köra med "luktfri" bäbis ;) Bra inlägg maja!

Anonym sa...

Du gör helt rätt, förstår inte heller varför man ska använda sköljmedel. Använder det aldrig hemma, men på mitt jobb användar de andra det, men jag måste säga det är skönare utan. Och speciellt för små bebisar, utan parfum utan massa skräp. Bra att du tänker efter ordentlig nu när du ska ha barn. Lycka till med allt och jag tycker mycket om din blogg.
Lucretia

Klockarbarn sa...

Jag använder aldrig sköljmedel och läste nånstans på nån miljösida för många år sen att det aldrig är miljövänligt även om det är märkt så. Det kan inte kallas miljövänligt, enligt organisationen, därför att det är en helt onödig produkt.De gånger jag vill ha plaggen mjukare så stryker jag dom och det mjukar upp det mesta. Torktumling gör det också men jag tycker att det sliter onödigt hårt på kläderna och numera har jag ingen tillgång till torktumlare heller. Vissa dofter från tvättmedel är ju också helt hopplösa att få bort ur kläderna. Jag vill gärna att det ska dofta fräscht om nytvättade plagg och inte stinka av parfym. Helt onödigt.

Sanne sa...

Inga sköljmedel i barnkläder! För många år sedan när mina barn var små så hade ett av dom hemska böjveckseksem, blodiga öppna sår. Provade allt men inget hjälpte. Men så slutade vi med sköljmedel i kläderna och eksemen läkte och försvann på mindre än en vecka. Ett par år senare fick min brorson samma problem, vi bor långt ifrån varandra, men när jag hörde det så berättade jag om sköljmedlet för min bror. De slutade med det och fick samma snabba effekt där. Min bror som rådfrågat läkare, BVC och allt möjligt undrade då trött varför ingen av dem kunde tipsat om det...

skapa och inreda sa...

Gillar ditt mycket givande inlägg,
Kram
Annika

Pysselpinglan sa...

Jag använde parfymfritt skölj och tvättmedel till bebisen och det var nog ingen i min bekanskapskrets iallafall som tvättade bebiskläder med parfym...

Anonym sa...

Har inte använt sköljmedel på flera år, inte sedan jag upptäckte tvättnötterna. De är väldigt dryga! Ett tips bara, gör ett avkok och använd till vit tvätt, annars kan det ibland bli fläckar..

Ogillar tillsatser av alla de slag, samt en massa läkemedel och vacciner. Kan aldrig vara bra att utsättas för så mycket gifter!

Fortsätt med ditt tänk!

mvh Agneta

Erika sa...

Ättiksprit i sköljfacket Å galltvål som fläckbortagare innan tvätt är toppen så kör på !!!!

j´shörnan sa...

hej jag är trebarn mamma när mina barn var super små så tvättade jag kläder men via sensitiv utan parfym och icas sköljmedel gula den har en behaglig lukt och jag är själv känslig för både lukter och tvättmedel så ariel klarar jag inte det luktar alldeles för stark.så ingen av mina barn har haft allergi för tvättmedel. kram och lycka till

Ulis sa...

Använder tvättkula.Då behövs inte ens tvättmedel. Man kan ta lite tvättmedel och kompletera med om det man tvättar är extra smutsigt. Kan ju behövas om man använder tygblöjor.Det gjorde jag i börjanför jag tyckte det var bra för miljön. När lillan började på dagis fick det bli vanliga blöjor för enkelhetens skull.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...