torsdag 6 december 2012

Sjalbarn?


Magen växer, och tiden rullar på.
Både jag och min man gillar att vara ute i god tid, så vi har de viktigaste bebisgrejorna fixade.
Det är skönt! Då kan man pyssla med smågrejor istället.
Och snart orkar man kanske inte så mycket heller ;-)

Men det jag funderar mycket på nu är en bärsjal.
Det verkar så himla tryggt och mysigt för en bebis att få vara nära en, omsvept i en sjal.
Vi sprang på en babybjörn-sele för en 50-lapp på second hand, så den högg vi.
Tänkte lite att om min man ska bära bebisen så tror jag inte han vill ha en sjal.
Men jag är jättesugen på en sjal!
Är det någon som kan tipsa mig?
Vad har ni föredragit för typ av bärsjal?

Det finns ju massor med olika!
Trikåsjal, vävd sjal, ringsjal och mei tei och allt vad det är...
Och sen kan man ju sy själv. Det finns till och med speciella ringar att köpa om man vill sy sig en ringsjal. Men vad ska man då välja för tyg?

Det känns som det bästa är att köpa det begagnat. Det finns ändå en hel del att hitta på blocket och tradera.

Sen är jag fullt medveten om att vissa bebisar älskar att bli burna, medan andra älskar att ligga i vagn.
Och sen finns det ju bebisar (som Olle) som alltid är varma, och då går det ju inte heller så bra att bära mer än en liten, liten stund.
Men köper man begagnat så slänger man ju inte en stor summa pengar i sjön, om den nu inte skulle bli använd.

Men jag behöver tips!
Någon som har erfarenhet och vill dela med sig?

Jo förresten, bebisen får lite mys och trygghet redan:


Tyra ligger ganska ofta och myser på min mage. Och väldigt ofta så vaknar bebisen till och rör på sig.
Hon kommer säkert känna igen Tyras spinnande när hon kommer ut ♥

15 kommentarer:

Susanne sa...

Vi hade både babybjörn och ringsjal. Sjalen fick vi aldrig till. Babybjörnen använde vi en del. Vi hade en "ryggsäck" från Axel och Ida med barn nr 2 som vi använde massor.
Skulle jag göra om skulle jag ha någon slags trikåsjal för det har en del vänner använt och det verkar funka bra. Tror man kan sy en del ganska enkelt. Finns nog grupper/forum på facebook och på andra ställen på nätet (vet du säkert redan) där man kan få tips.

sofia sa...

Vi har burit båda våra massor. Dels för att det är så himla praktiskt att slippa vagn om man vill ut i skogen eller gå på stan till exempel. Dels för att det är så mysigt :) & med Edith för att hon totalvägrade vagn tills hon var ett år...

Mina favoriter är mei tai (som du kan sy ursnygg själv!) http://redoityo.blogspot.se/search/label/mei%20tai & ergo som är en ergonomisk bärsele, både för barnet (de ska ha höfterna böjda för att undvika höftluxation) & bäraren (eftersom den har höftbälte. Babybjörn är himla smidig men dålig för bäbishöfterna & så fort bäbisen överstiger 4-5 kg får man vansinnesont i axlarna efter 5 minuter.
Långsjal är nog det absolut skönaste men jag blev så van & fäst vid meitaien att jag blev lat att prova nåt annat. Kolla sjalbarn.se, finns massa sjalar & selar begagnat. Mysigtdesign syr & säljer meitaier. annars säg till om du vill ha meitai-mönster så skickar jag : )

Kram!

sofia sa...

Ringsjal är förresten sjukt lätt att sy & praktiskt när de är riktigt små & helst bärs liggandes för att inte belasta nacken. Men tungt när de blir större eftersom det bara belastar ena axeln. Jag har sytt en som vi använt väldigt mycket när man behöver bära enkelt kortare sträckor, tex från bilen till tåget, på väg till sjön där det är snårigt etc.

http://barsjal.com/sy_din_egen_b%C3%A4rsjal.htm
http://www.sjalbarn.se/?page_id=804

Malena sa...

Kanske är sjal bästa alternativet i allra första början? O sele bekvämare när de passerat "påse-nötter-stadiet" :)
Vad mysigt med Tyra på magen!Det kommer säkert att ha en lugnande effekt sen!
/malena

Britta sa...

Mysigt med lilla busiga Tyra på magen.

Önskar dig/er en trevlig helg!

Kram Britta

Cias Små Ting sa...

Jag köpte en trikåsjal (långsjal) på tradera och det vard et bästa jag kunnat gjort. Sonen älskar den! Han är bara 4 veckor och brukar somna gott när han hänger där.
Rekomenderar absolut en sådan i början sen när bebis är några månader kan man gå över till babybjörn. Sjalen är bättre ergonomiskt för bebis.

Anonym sa...

Baby björn och mammas och.pappas famn är bra

Evasleva sa...

Sofia sammanfattade det bra.
Vi började med trikåsjal. Superbare för bebisar och rätt lätt att få till efter några försök. Man kan ha den knuten på sig hela dagen och sätta i och ur barnet. Vi har en moby wrap. De är inte så dyra och trikåsjalar brukar man hitta i stort sett oanvända på blocket :) Vår dotter vägrade annat än att bli buren i ca 7 mån så det var verkligen räddningen.
Vi bytte sedan till vävd långsjal. Det är lite svårare men då är man redan erfaren sjalare så då går det bra :) I den bar vi henne mest på ryggen och gör fortfarande inland nu när hon är tre.
Vår 7 veckorsbäbis skulle nog räknas som ett barn som inte gillar att bäras men eftersom bi är vana att bära så gör vi det i alla fall och han blir snart nöjd och somnar. Det är ju då praktiskt att bära! Hade han varit vårt första barn hade vi kanske gett upp men nu är vi glada att vi har det alternativet. Och det är så bra att kunna ha honom nära även om man leker med storasyster.
Oj det blev en uppsats men förhoppningsvis sa den dug något :)
Min man har för övrigt burit minst lika mycket som jag och tycker det är jättebra!

Linn sa...

Jag har en trikåsjal som jag använt dagligen i drygt två år nu, den är min absolut bästa kompis! Vår första dotter vägde bara två kg när hon föddes och hon ville bli buren jämt. Henne bar jag då i 'vaggposition' ? När hon sen blev äldre bar jag henne upprätt mage mot mage och senare framåt. Lillasyster gillade aldrig att ligga i sjalen men älskar att bli buren upprätt. Nu är vår älsta tjej snart två och ett halvt år och det händer att hon fortfarande vill "åka på mammas mage" och lämnar vagnen till lillasyster :) Det enda negativa jag kan komma på med trikåsjalen är att den i början tog tid att knyta på. Men ge det lite tid, för man kommer på snitsen fort och då är den helt fantastisk! Lycka till!

Jennie sa...

När vår son var bebis använde vi en trikåsjal (Sino). Både min man och jag (och sonen, förstås) gillade den! När sonen blev större använde vi en ringsjal, men den sitter inte lika fast och bra, tycker jag. Var liksom rädd att tappa ut bebisen. Men om man vill ha ett alternativ som är snabbt på och av för korta stunder så är den jättebra.

Sen måste jag slå ett slag för bärselen Manduca. Den avlastar din rygg mycket bättre än vad en babybjörn gör, eftersom den har ett avbärarbälte på höfterna. Det finns ett extra "bebisfack" som gör att du kan börja använda den när bebisen är liten, och den går lika bra att bära en 2-åring i. Dessutom sitter bebisen ergonomiskt i den.

Åh, det är så mysigt att bära sin bebis! Hoppas ni hittar ett alternativ som ni alla gillar! :)

Ingmarie sa...

Min dotter använde trikå sjal till sin lilla dotter . dom älska den båda två .. Hon har den kvar ännu tror jag för hon kunde inte skiljas från fast bäbisen har blivit 6 år , så den ligger nog bara i ett skåp , det finns hemsida om sjal , ska kolla upp upp adress dit !
Lycka till med val av sjal ..
Ha det bäst .

Black Iris sa...

Det är sällan man ser någon med såna sjalar.. Jag hade bärsele till mina barn.
Hoppas du hittar det du söker och trivs med det..

Kram Maidi

Tiger sa...

Mysigt med Tyra som spinner på magen! Läser om alla hennes bus på Facebook. Snöstorm kanske inte är något hinder...? Tiger älskar att busa i snön. Om det är kramsnö (fast det kanske det inte är nu?) är det roligt att kasta snöboll med katten. Tiger ligger och trycker på marken bakom någon snödriva och när snöbollen kommer hoppar han och gör en saltomortal i luften för att fånga snöbollen. ;-) Värt att pröva även med Tyra!

Adventshälsningar
Elisabet

Lina sa...

Min katt saknade magen när vi hade fått Elin, den var ju så bra att ligga på, men skulle alltid ligga med ryggen mot henne när hon var nyfödd + att hon verkligen älskar katterna, så kanske de fick kontakt redan när hon låg i magen :) hade både trikåsjal och baby Björn, trikåsjalen var mysig när hon var nyfödd, men det blev sååå varmt! ( Nathalie är född mitt i sommaren när det var som varmast ) så jag änvände nog baby Björn mest. Man sitter här med tårarna rinnandes när man läser när du skriver om din mamma, det är nog bra att du får skriva av dig lite av sorgen, även om den inte försvinner så brukar det kännas skönt att få skriva av sig lite när det känns jobbigt!

Ta hand om dig!
Kram Lina

Toffs sa...

Hej! Har följt med här ett tag och vill gärna säga att min pojke älskar att bli buren, har haft en babybjörn bärsele och den har varit toppen, men han blev snabbt för lång för den och den har heller ingen stadga för nacken för sådär riktigt små. En sjal kommer jag satsa på till nästa, är säker på att det blir skönare för ryggen och axlarna också.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...