onsdag 7 september 2011

Mer om virkteknik

Men oj, vad intressant det var att dra igång omröstningen!
Tack för att ni alla har röstat! Och vad roligt att så många har lämnat en kommentar också!

Det var väldigt intressant att höra att många av er använder er av fig 1, men växlar till fig 2 när ni virkar hårda saker.
Jag trodde nog att man föredrog antingen eller.
Kul!

Själv kan jag ABSOLUT inte virka enligt den första bilden.
Jag har försökt, men det känns helt knasigt :-)
Men det är ju intressant att man "lägger sig till" med en teknik bara sådär. Jag har ju inte blivit lärd att göra på ett visst sätt.

Men det där med långa och korta virknålar var ju också himla spännande att ta upp.

Såhär ser det ut när jag håller en lång virknål:


Men såhär ser det ut när jag använder en kort virknål (vilket jag föredrar):
Som ni ser så ligger spetsen in i handflatan, och när det är virknålar med en spetsig spets så gör det ganska ont, särskilt när det är 3 -3½. Det blir en liten förhårdnad ibland :-)
Men det känns som om jag får ganska mycket kraft genom att virka såhär.

Första gången jag kom på att vi virkerskor inte virkar på samma sätt var när jag och mor satt och virkade tillsammans.
Såhär virkar hon:


Det ser mer "lätt" ut på nåt sätt.
Jag har mer ett rejält och stadigt tag i min virkning ;-)
Men ser ni att hon har tråden virad runt fingrarna?
Jag vet att hon har försökt få mig att göra det, men det gick ju inte.
Fiff kör sitt eget race :-) Men häftigt att det finns så mkt variationer!
Är det nån av er som håller tråden likadant?
Men jag ville egentligen bara säga till er att ni får fortsätta rösta och kommentera.
Varför pratas det inte så mycket om sånt här egentligen?
Vi sitter ju med en massa olika spännande varianter ute i stugorna!

7 kommentarer:

Lillstrumpan sa...

Jag har lärt min pojkvän att virka och jag har fram tills nu trott att han håller virknålen "fel" då han virkar precis som du. Nu vet jag att det bara är ett av två olika bra sätt!

Madeleine sa...

Ser väldigt lätt och obekymrat ut att hålla sådär! :) Jag virkar ganska hårt på "vårt" sätt, undrar om det generellt blir hårdare om man håller så?

Sandra sa...

Jag håller ju virknålen som dig, fast inte in i handflatan då. Jag virar också tråden upp och ner mellan fingrarna. Och.. När jag virkar så håller jag inte det i luften som din mamma ser ut att göra, utan jag håller virkningen mot sidan av pekfingret, så virknålen liksom stöter i huden varje gång.. vilket gör att när jag virkar mycket får jag som ett skavsår där, vilket övergår till en förhårdad :S Tror jag virkar ganska tajt och hårt så då behövs det att skjuta ifrån på fingret liksom, svårt att förklara :P

m sa...

Det börjar bli riktigt spännande, det här :-)
Nu blev jag helt konfunderad. Hur håller du garnet lagom spänt om du inte har det runt fingrarna? Måste be någon fotografera mina händer när jag virkar.

Tina sa...

Det är så skönt att det idag inte är rätt eller fel,i hur man håller i virknålen. Resultatet är väl det viktigaste! Vissa handgrepp kan ju underlätta ergonomiskt, men när det gäller virkning spelar det ingen roll. Jag fick lära mig att nr 1 var det enda rätta.... och det var sååå svårt att virka, så for lärarinnan gått och jag försökte själv gick det bra, ja ända till hon såg hur jag höll virknålen, det var fel! Jag kan ju säga att just virkning tog jag inte upp förrän jag var vuxen igen.Jag håller fortfarande "fel" och det går alldeles utmärkt att virka.
En anna "ryslig" histora jag fått berättat var en vänstehänt kvinna som skulle lära sig sticka i skolan, enligt lärarinnan var det fel hela tiden.... Jo de skulle sticka rätstickning, efter många upprepningar av stickningen tittade hon var som blev fel. Kvinnan/barnet fick lära sig sticka som högerhänta och när varvet var slut så bytte hon helt enkelt håll, hon var ju vänsterhänt!. Lärarinnans kommentar var: det blir ju slätstickning och det ska vi inte lära oss än, det här är fel!!!! Tänk vilken fantastisk förmåga att bara kunna byta stickhåll, utan att behöva vända arbetet. Nog har väl vuxnas korttänkta åsikter ställt till med mycket elände ändå.
Handarbeta på och våga prove er fram. det kan alltid bli något annat om resultater blir "fel"! varför inte en "måfåplutt"!

Två Små Blå sa...

Jag håller precis som dig när jag virkar och korta virknålar får jag också in i handen. Inte skönt alls! Jag har försökt att lära mig virka på det andra sättet men det känns onaturligt.
Garnet spänner jag på samma sätt som din mamma.

Anonym sa...

Underbart att se att det är en teknik. Jag har alltid trott att det är jag som inte kan virka på "rätt" sätt. Har aldrig lyckats virka med pennfattning hur mycket jag än försökt. Men resultaten brukar bli bra i alla fall.
Tack för fantastisk inspiration.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...