söndag 4 september 2011

Hur virkar du? Var med och rösta!

Detta har jag funderat på väldigt länge, att jag ska göra en undersökning bland er virkare!
Jag virkar nämligen på ett annorlunda sätt än t.ex. min mamma. Varför vet jag inte, jag har bara börjat virka på det viset, och sedan fortsatt. Det är ingen som har visat mig direkt.

Men det är ju väldigt intressant att se om det finns fler som virkar som jag.
Det pratas nämligen inte så mycket om just hur man håller virknålen.

Men jag har letat upp två pedagogiska bilder, som visar de två grundsätten att hålla en virknål.
Såklart har vi ju alla våra små variationer, men ni kan ju rösta på vilket sätt som liknar ert bäst!

Så. Hur virkar DU?

Som bild 1:


Eller som bild 2:

Båda bilder lånade från denna sida

Jag virkar som bild 2 nämligen, vilket betyder att jag alltid har virknålens spets intryckt i handflatan.
Och därför undrar jag; varför är vissa virknålar jättespetsiga i änden?? Det gör riktigt ont att ha det spetsiga intryckt i handen. Och spetsen gör ju ingen annan nytta. Eller?

Men sätt igång och rösta nu! Jag är nyfiken!

survey tools

38 kommentarer:

Sara sa...

Intressant röstning! Jag virkar för det mesta som bild 1, men om jag har fått ont i tummen av för mycket virkning så kan jag hålla som bild 2 ibland. Eller om jag virkar något med väldigt tjockt garn, då är nr 2 också bättre!

Tiger sa...

Kul undersökning! Jag virkar som bild 1 (och har röstat).

Sensommarhälsningar
Elisabet

4U2! sa...

Hoppsan, jag tillhörde det mest vanliga tydligen, nr 1 ;)

Otaliga projekt sa...

Jag virkar ungefär som alt 2 fast med ett "krampaktigt" grepp. Jag håller nålen i hela handen och greppar hårt med alla fingrarna. Ungefär så som småbarn greppar kritor i början....:)
Tur att det inte finns rätt och fel. Men för mig är alt 1 det klassiska sättet.
Sarah

Fru Saannis 22år, Ett Nästintill Tvillingliv! sa...

Nr 2 här. Jag provade att virka som bild 1, men det kändes väldigt fel och jag tappade väldigt snabbt lusten på att virka. När jag väl tog tag i virkandet igen så blev det automatiskt bild 2. Det kändes helt rätt för mig. =)

Elsa sa...

jag virkar som bild 2, det känns mest naturligt för mig...har röstat.
Det ska bli intressant att se resultatet.

Emma sa...

Min mamma lärde mig virka som bild 1, men så fort hon inte såg tog jag till alternativ två! Fast jag håller mer "längst ut" på fingrarna, inte alls hårt. Så änden på virknålen far liksom fritt, den ligger inte emot nånstans. Kul undersökning! :)

Tyg och otyg sa...

Jag blev faktiskt lite osäker nu, men jag tror jag mestadels gör som på bild två. De senaste gångerna jag virkat har det mest varit med mattrasor och då har det definitivt varit tvåan som gäller, tycker man får mer kraft då.

Annika GW sa...

Jag virkar som bild 1. Jättekonstigt att hålla nålen som på bild 2! Så håller man ju när man stickar. Inget är väl kanske rätt eller fel, men om du får ont av spetsen inne i handen så tror jag egentligen att man inte ska hålla nålen som bild 2. Roligt med en liten undersökning om detta! / Annika

Svala sa...

Jag är kanske knäpp men jag växlar lite mellan båda... mest blir det kanske bild 1 men ibland bild 2. Speciellt om jag börjar bli trött i handleden...

Sherlock sa...

Som bild två, fast jag håller längre fram med pekfingret- och petar på maskan.. Alltså får jag inte änden i handflatan, inte på de 15cm långa nålarna iaf. Lånade en av min mamma som var kortare, och spetsig.. Aj!

Margitha sa...

Jag virkar som nr 2. Kan virka med nr 1 men det tar ju så lång tid att virka så tycker jag. Ska bli kul att få se sedan hur röstningen blev.

Länkar dig från min sida.

alliels sa...

Jag virkar som bild nr 2,kanske kan det bero på att jag är självlärd? För att undvika att få skav i handen,så köper jag extra långa virknålar.

Mormor Marianne sa...

Jag virkar som bild 2. Vilket inneburit att "alla" har åsikter om hur jag håller och ska lära om mig. Antagligen en av orsakerna till att jag inte börjat virka på allvar förrän nu när jag är 70 år. Nu struntar jag blankt i vad andra tycker utan gör det som är trevligt för mig. Det finns skaft att sätta på virknålar för att få ett ännu bättre grepp och undvika skav och allergier av metallen i nålen. Vet inte riktigt var man får tag i dom, men har sett.
Trevlig omröstning och en fin blogg. Följer den alltid.

Ulla-Bella sa...

Så morsom undersøkelse du har laget:) Ser at vi i gruppe 1 foreløpig leder an:)

Sanne sa...

Som så många andra tydligen så håller jag i virknålen som på bild 1 men om det är riktigt tjockt garn, mattrasor eller så, så håller jag som på bild 2.

m sa...

Vilken kul undersökning! Jag håller som nr 1, men precis som Sara och Sanne, håller jag som nr 2 när jag får ont i handen eller använder tjockt garn. Minns att mamma tjatade mycket på mig när jag var liten och höll som 2:an. Först ganska sent ändrade jag mig och då kändes det bekvämt.
När jag lär barn virka, märker jag att de har väldigt svårt att hålla som 1:an. När jag visar dem 2:an går det mycket bättre, så då uppmuntrar jag det. Bättre virka och hålla som man vill, än att inte virka :-)

Tatiana sa...

Hej, det är en rolig undersökning. Jag virkar,som på bild 2 och röstat på den.

Anonym sa...

Jag håller som på bild ett:D AJg brukar ofta få problem med "skavsår" på pekfingret där garnetb löper för att jag spänner garnet så hårt^^'

Maud Freij sa...

Kul grej jag virkar som du nr.2.

kram från Maud

Kerstin sa...

Kul röstning! Jag måste prova virka som på bild 2. Man kanske kommer på något nytt.

popetotrora sa...

Jag är en 2:a!

Jorunn sa...

Hmmm... Jeg holder nok nålen annerledes enn både 1 og 2 jeg...

Marit Johanne sa...

Bilde nummer 1! Når man først har lært seg en metode tror jeg det er vanskelig å endre. Jeg syns det føles veldig tungt og vanskelig med den andre metoden.

Marit sa...

Jeg hekler som bilde 2 viser.
Samme grep som ved strikking.

Hedvig sa...

Jag har röstat! (nr. 1)
Fast jag har sett en som håller virknålen i hela näven också. Jag tyckte det verkade helklumpigt men för den personen kändes det helt naturligt, och resultatet blev lika bra! :)

Misemor sa...

Jeg hekler som nr 1, men når det blir veldig tykt, hekler jeg som nr 2.
Ha en fin dag. Klem =)

tilda sa...

Trodde att jag gör som 2:an men när jag tog virkningen i handen visade det sig att det är nr:r 1 som gäller:)H.Tilda

Sanna sa...

Nr 2 är det som gäller för mig.. =)

Kraaaaaam
Sanna

Mmatilda sa...

Intressant undersökning. Jag är en 1:a, och med långfingret som stödfinger eller "styrfinger".

Black Iris sa...

Nu kan jag inte rösta riktigt ärligt för när jag virkar för det mesta är det som bild 1 men när jag virkar mattor är det som bild 2. Det beror lite på hur tungt arbetet är för min del.
För det mesta blir det nog ändå bild 1 för min del..

Kram Maidi

R´s sa...

Halloj Bild 1 för det mesta, men jag virkar också enligt 2:an vid tyngre arbeten.

Indriel sa...

Jag skulle vilja ha ett "både ock" alternativ.. : ) För det beror helt på hur tjockt material jag virkar med. Tunt garn = alt 1, tjockare mattremsor eller trikå = alt 2. Det liksom känns i handen vilket som är rätt tycker jag.. ; )
Jag GILLAR din blogg!

Lilli sa...

Blir kul att läsa resultatet sedan,som jag hoppas du publicerar :) Kan du inte variera ditt virknålsgrepp med att hålla som bild nr.1 ibland? Då gör det kanske mindre ont i handflatan. Men det tar nog en viss tid att vänja dig, i så fall. Jag virkar som bild nr.1.

Hannah sa...

jag virkar som tvåan, men jag har köpt virknålar med vaddering, men innan jag hittade dom så köpte jag en tejp från apoteket som jag snurrar runt skaftet och även på fingret på handen som jag inte håller nålen i men som nålen trycker emot när man virkar hårt. Fick sår och skav så det fick jag fixa till så. Kul undersökning!

Viktoria- ♥s t j e r n f a l l♥ sa...

Jag virkar som du och kan knappt göra en maska om jag håller virknålen enligt den första bilden. Haha, roligt att det kan skilja så mycket :)

Madeleine sa...

Vilken festlig undersökning! :) Nr 2 för min del, något annat skulle inte gå. Dock använder jag aldrig så korta virknålar att de sticker i handflatan - jag har alltid föredragit de längre. :) Visst är det kul att titta på hur andra gör när de virkar och stickar!

garnlek sa...

Kul undersökning! Jag virkar för det mesta enl 1, men nyss då jag virkade i tvättlina, blev det enligt 2.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...