söndag 17 oktober 2010

Lite nytt och mycket gammalt

Ja, jag har ju knappt 3 kilometer till en stor tygaffär. Och det är en tygaffär med mycket bra priser. Så man är lite bortskämd med bra tygpriser :-)

I veckan åkte jag dit i jakt på tyg, och som vanligt försöker jag hålla budgeten låg... det visade sig ändå att det tyg som jag ville ha mest av allt i hela affären och blev ett av de billigaste. Tänka sig, så bra!

Så jag åkte hem med 4,5 meter tyg. Priset var 69 kronor metern, och tyget är 140 cm brett. Det är ganska bra va? Jag tyckte nog det. Är det så?Så nu syr jag för fulla muggar, men det e ju inte jättekul.

*Det är jättekul att ha fina tyger hemma.

*Men det är inte jättekul att sy raksöm på 17, 5 meter tyg.

*Det är jättekul att ha gjort någonting som passar.

*Men det är inte jättekul när man bor i ett gammalt snett hus och tyget ser knasigt ut hur man än gör.

*Det är jättekul att ha en mysig, bedårande kattunge.

*Men det är inte jättekul när han tycker det är världens roligaste grej att slänga sig på tyget när jag ligger och mäter på golvet.

Jaja, det ska nog bli något av det till sist. Det ska nämligen bli ett draperi. Bilder kommer såklart när det är färdigt.

Sen är det också bomullstygs-slakt på gång här.
Min kära kompis mamma väver. Och hon har lovat att väva en trasmatta till mig.
Det är så himla kul! Så nu klipper jag sönder allt möjligt gammalt slitet tyg.
Jag älskar återbruk! Det är det bästa som finns! Jag blir helt lycklig av tanken att man kan gör något fint, användbart och billigt av något som ändå hade slängts!

Ibland funderar jag på om det bara är att jag är snål. Och så testar jag att pausa från det där tänket.
Men då saknar jag det. Det är så kul att köpa second hand och fixa till saker! Det är värsta miljöinsatsen, det är billigt, och så får man ofta något som inte alla andra har.
Det är ju en utmaning också, som jag tycker är väldigt stimulerande.
Jag vet inte, jag är kanske lite "kocko", eller finns det någon som känner igen sig?

Här är i alla fall en liten bild på trasorna hittills:


Ursäkta att jag blev lite filosofisk och lyrisk där på slutet. Men det är passion!

20 kommentarer:

SUADDA sa...

Wow! Jättefint tyg du har köpt!
Hm...Ja, det är kul att ha hemsytt, men håller med om att det är INTE kul med OÄNDLIGA sicksack- eller raksömmar =( ....och speciellt inte när man bor i liten 3:a som jag...
Blir kul att få se vad du ska göra av tygmassan =)

Fina remsor i fina färger! =) Men gissar att du får rätt ont i händerna också....eller ?

Trevlig söndag!

Margita sa...

Tack för din anmälan till min tävling och för påmennelsen om slutdatum jag har just läst din filosofiska utläggning och håller med dig

Eva sa...

Vackert tyg,jag tycker inte du är snål (de som klipper upp tandkrämstuben för att trycka ut de sista.......då är man snål). Det ger en speciell känsla att kunna göra nåt av gamla ting. Tog nyss rätt på en gammal ful glasvas, men åhh så fin den blev efter en sväng i diskmaskinen. Ha en skön söndag/ Eva

Madeleine sa...

Oh! Trasmatta! Roligt, roligt! :D

Evas Pyssel sa...

Häftigt tyg....blir säkert ett snyggt draperi. Nu fick du mig att längta efter att väva trasmattor. Vävstol har jag , trasor med , men det gäller ju att fatta beslutet och dra igång !!!! Ha en skön söndag ! Kram Eva

Anelma handarbetar sa...

Du har hittat ett jättefint tyg tycker jag.
Hemvävda mattor har något visst. Min far väver mattor till mig.

Ha de gott. Birgit

Ulla-Bella sa...

Så fint at du får vevet en matte. Ditt nye stoff ser fint ut, og det blir gøy å se hvor du skal bruke det. Jeg er enig med deg at det gir gode følelser når man driver med gjenbruk.

Mia stickar sa...

Beundrar de som är duktiga på att köpa second hand och fixa till! Jag är för lat.....det ska passa direkt!

Maria sa...

Det var ett härligt tyg du fick tag på! Hoppas att du blir nöjd med resultatet, trots din beskrivning av huset. Vi bor också i ett gammalt hus - ca 100 år. Och även om det inte är helt raka vinklar här och där, så är ju charmen den att det är ett mycket "personligt" hus, som ingen annan har!
Härligt att du ska få hemvävda trasmattor! Det är klart att man ska ta vara på sådant som inte används längre och ge det "nytt liv". Mycket bra tanke!
Sköt om dig!
Kram, Maria

Nettan sa...

Hej igen! Så roligt att kika in här igen och bli inspirerad =) Jätte fint tyg du hittat, men jag kan bara säga att jag håller med dig om det där med själva "sy-andet"... har fina gardiner som bara ska läggas upp här hemma och det blir lixom aaaaldrig av... så tråkigt... suck. Försöker peppa mig med hur fint det kommer bli när det är klart, men det hjälper inte riktigt.
Ditt draperi kommer hur som helst bli urtjusigt, och trasmattor av gamla remsor är en investering i minnen tycker jag och passar särdeles bra i äldre personliga lätt sneda, vinda och charmiga hus. Kram på dig ♥

Kattis sa...

Det blir fint vackert och helt underbart inlägg! :D

Anonym sa...

Återanvändning är toppen! Trasmattan kommer säkert att bli underbar. Tyget du köpt är också himla fint. Förstår att kissen gillar att hoppa på det :-).

Inga sa...

Trasmattor är roligt att väva och fint på golvet i gamla hus. Vårt hus är också gammalt och snett. återanvändning är toppenbra. Fortsätt du att göra så vad andra än säger.

Black Iris sa...

Det är ju det som är så häftigt med bloggandet. De flesta här gillar också återbruk av olika saker och jag fullständigt älskar det.
Finns alltid nånting man kan göra av vad som helst. Du skulle se min gömma av vad många anser vara skrot.
Nu kanske jag är elak och du kanske inte tycker detta är "jättekul" men jag har en utmaning till dig här inne hos mig.
Tyget du köpt blir säkert jättefint men jag håller med dig: Långa raksömmar är inte jättekul.

Kram Maidi

Fijaffa sa...

Visst är det bra att ta vara på gamla saker. Jag har en hög med gamla t-shirts som har gjort sitt och skulle slängas, man jag har så svårt för att slänga. Tänker att jag ska klippa remsor och testa att virka med dem. Kanske en matta eller små skålar/korgar till pysselmaterial. Vi får väl se om tiden finns någon gång. Har lite för mycket idéer...

Timeout sa...

Ja, det var ett riktigt fynd!
Väntar med spänning på att få se det färdigsydda. Själv syr jag mest i min hjärna men inte särskilt mycket i verkligheten.

Malin sa...

Jättefint tyg! Det kommer att bli ett snyggt draperi! Ja visst är det spännande att göra om gammalt till något nytt och fint! Återbruk tycker jag är ett sunt tänk i dagen slit- och slängsamhälle. Ha en bra dag!
/Malin

Tina sa...

Det är så tillfredställande att göra tygfynd, men bäst känsla ger ändå återbruk. :)

Hedvig sa...

Ha ha, nej det är nog inte oss det är fel på. Det är nog författaren som misslyckats helt enkelt... ;)
Håller mig dig om dina tankar om återbruk. Det är alltid tillfredställande att skapa någonting men kanske allra mest om man skapar något av något som redan varit något annat. Nu krånglade jag in mig i orden här, men jag tror du förstår vad jag menar...

Fint tyg för övrigt! :)

Plutt sa...

Känner likadant för återbruk! :) Mina kompisar tkr typ jag e lite konstig som gillar att gå på myrorna, de tycker bara det är ohygieniskt och bara för uteliggare. De fattar inte grejen! Älskar att återanvända, återvinna, köpa secondhand, köpa ekologiskt osv. Sluta inte med det tänket, du är inte ensam och tillsammans skapar vi en bättre värld! Det är iallafall trevligt att tänka så. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...