Som jag har skrivit innan så är järnet den största anledningen till att man rekommenderar industrigröt till bebisar.
Men det går alldeles utmärkt att tillsätta ingredienser i den egna gröten för att få upp järnet.
Det finns inte så mycket information att hitta om alternativ till industrigröten, men kolla gärna denna lilla tabell som en dietist har gjort, eller läs detta inlägg om små barn och deras järnbehov.
Kikar man på vissa märken av bebisgröt så innehåller de mindre järn per 100 g än vad havregryn/skrädmjöl gör, medan andra märken innehåller mycket mer.
Men tillsätter man dessutom extra järnrika ingredienser så ska det inte vara några problem att få i sin bebis lika mycket järn som man hade fått om man hade köpt den.
Det man ska tänka på är att servera något som är rikt på c-vitamin till, för det ökar järnupptaget (jag använder lite nyponskalsmjöl).
Samt att undvika mjölkprodukter som försämrar upptaget (vilket man ju ändå ska undvika att ge barn under 1 år).
Det finns en del alternativ på råvaror för att göra bebisgröt, men jag använder skrädmjöl (som är rostat havre som malts till mjöl).
Fördelen med skrädmjöl jämfört med havregryn är att gröten blir slät, och man slipper mixa den.
Jag använder:
Skrädmjöl |
Palt-tunnbröd |
Palt-tunnbrödet mixar jag till ett pulver och förvarar sedan i en burk (jag brukar mixa ganska mycket samtidigt, så räcker det ett tag). Detta är alltså tunnbröd gjort på blod, och det är därför väldigt järnrikt. Jag förstår bara inte varför ingen berättade för mig att detta fanns när jag var gravid! Det smakar riktigt gott trots att det inte låter så.
Nyponskalsmjöl |
Denna sats kan nog vara en lagom portion till ett lite äldre barn.
Här är mitt recept:
2 msk skrädmjöl (rejält rågade msk!)
2 tsk malet palt-tunnbröd
½ tsk nyponskalsmjöl
1 ½ dl vatten
En skvätt olja (kokos eller raps)
Blanda skrädmjöl, pulver av palt-tunnbröd och nyponskalsmjöl i en kastrull.
Tillsätt ½ dl av vattnet och vispa ihop.
Tillsätt resten av vattnet efterhand som gröten värms upp (ungefär som när man gör bottenredning)
Se till att röra ofta (visp funkar bäst).
Låt gröten koka upp och sjuda någon minut. Späd eventuellt med mer vatten om du vill ha lösare konstistens, (men tänk på att det blir lite tjockare när den svalnar). Skulle den bli för lös kan man antingen ha i mer paltbröd eller sikta i lite skrädmjöl.
Den får gärna stå och vila en liten stund (om bebisen orkar vänta...!)
Jag tar undan en liten portion till pyret, och i den blandar jag den dagliga dosen D-vitamin, samt några droppar rapsolja eller kokosolja.
Den överblivna gröten häller jag lite salt i, och äter sedan själv upp med sylt och mjölk. Mmm, gott!
Och innan någon frågar; så nej, det går inte så bra att göra denna gröt i mikron. Jag har testat utan framgång (och med resultatet väldigt klumpig gröt).
När pyret blir äldre och äter större portioner än nu så kommer jag att göra aprikospuré och blanda i. Detta höjer järnvärdet ytterligare.
Kolla även in detta recept på puré med svarta vinbär och aprikoser.
På samma blogg finns det även ett väldigt fint inlägg om bebisgröt, som även innehåller ett recept.
Överhuvudtaget är detta en fruktansvärt bra och läsvärd blogg för alla som vill laga mat till sina barn (och till sig själv för den delen!). Den är verkligen helt suverän!
Lilla Matdériven heter den. Missa inte!
Har även nyligen fått upp ögonen för denna blogg. Där verkar finnas mycket intressanta recept, och en hel del nyttig information. Ska definitivt utforskas framöver!
Där finns även flera recept på gröt, och det kan ju vara bra att ha lite alternativ :-).
Jag hoppas att ni har blivit lite inspirerade nu!
Jag är fullt medveten om att vissa BVC blir alldeles stolliga om man nämner att man vill välja bort industritillverkad gröt (även om jag inte själv har råkat ut för det).
Men kolla länkarna i detta inlägg, läs på lite, och våga stå på er!
Det finns alltid de som tycker en massa, men glöm inte att det är era barn, och ni bestämmer vad de ska få i sig, och inte få i sig!
Tillägg: Palt-tunnbrödet finns bland vanligt tunnbröd/knäckebröd i välsorterade matbutiker (tex ica maxi och kvantum). Skrädmjöl och nyponskalsmjöl hittar du också i matbutiken, bland de andra sorternas mjöl.
10 kommentarer:
Tack för tipsen! Jag har inga barn men har lagat lite barnmat till min systerdotter och tycker det är intressant att veta mera. Vart har du köpt paltbröd? Aldrig sett detta och bor som du i Skåne.
Jag har en liten fundering.
Om man inte kan använda blodtunnbröd eller rättare sagt ngt med blod alls, vad kan man ha i ist?
Tack! Vad skönt att ha ett recept att utgå ifrån sen när det är dags för gröt (kanske ska börja med att få ut bebisen) ;-) Känns ju väldigt mycket bättre än industrigröt.
Jag har lärt mig att om man äter micrad mat och sedan tar ett blodprov så har man samma blodstatus som en cancersjuk. Huruvida det är helt sant kan jag inte bekräfta, men jag tror inte att micron är bra ( ja att färga i, då) :) Ang gröten så vägrade jag att ge indistrigröt till mitt andra barn, jag mådde illa av att bara se den. Jag stod på mig och "fick tillåtelse" att göra gröten själv. då fanns inte så mycket bra recept. Hurra för att ni sprider bra info och gör den tillgänglig för alla. Kanske att nässelpulver kan ersätta blodpalt, en örtterapeut bör veta besked.
Intressant måste jag säga. Jag har 4 vuxna barn och aldrig använd köpt gröt. Då för 27 år sen var det aldrig ens fråga om det. Konstig va att så mycket kunskap om mat har gått förlorad. Jag gav barnen alltid skrädmjöls gröt. De älskade det, sen när de blev lite äldre var det havregrynsgröt. Så synd att de på så många BVC förespråka köpt mat för det är bättre att laga sin mat själv, med kärlek tror att det är det allra viktigaste. Tack för en intressant blogg. Lucretia
Har du sett min gamla barnmatsblogg? www.matforsmafolk.blogspot.com :)
Jag har gjort ett tillägg i inlägget nu om var man kan köpa ingredienserna.
Angående att ersätta palttunnbrödet med något annat:
jag är ju ingen expert alls, men min spontana tanke är att jag själv nog hade testat att mixa sönder pumpakärnor och ha i. De innehåller väldigt mycket järn, och har relativt neutral smak.
Och så hade jag sett till att ha aprikospuré till eller i gröten, eftersom det också är järnrikt.
Man kan också kolla upp andra mjölsorter och kanske byta ut någon del av skrädmjölet.
Och så kan man ju se till att servera järnrik mat utöver gröten också :-) Som linser!
kul att du länkar till bloggen! Mer hemlagat till de små.
Jag är ett stort fan av "husflid" så hit kommer jag titta in fler gånger.
Hej!
vi lagar också bara hemmagjord gröt till vår 8-månaders bebis. Och vår lilla mix är mycket skrädmjöl, lite mixade havregryn, lite vetemjöl och till sist mixat paltbröd. Vi gör så att vi kokar upp vatten i vattenkokaren och häller över, det funkar bra för oss.
Första gången jag kikar in på din blogg, mycket fint och spännande!
Tack för ett bra recept, lilltjejjen gillade gröten skarpt.
För att underlätta för mig valde jag att blanda alla torra ingredienser så behöver man bara ta fram den färdigblandade mixen koka gröten och tillsätta oljan.
Skicka en kommentar