lördag 31 augusti 2013

Ta vara på det naturen erbjuder

Nu är det skördetider!
I år försöker jag vara extra duktig på att ta till vara på allt jag kan.
Tänk ändå hur mycket frukt och bär som bara ruttnar bort i trädgårdar hos människor som inte hinner använda allt själva. Det är lätt hänt!
Såhär har jag gjort hittills:


 Vildplommonen blev till plommonsaft, och den ena flaskan gav jag bort till min kompis.


 Sen kom en bekant och rensade det sista på trädet när allt var på väg att falla till marken, och så blev det till plommonmarmelad hos honom. Kändes bra!

Sen mognade "finplommonen" (Reine Claude) och för första gången var där massor!
De gör sig bäst i magen så att säga ;-)
Men jag har gett bort till både grannar, kompisar och makens arbetskompisar. Ja, och kompisens arbetskompisar också kom jag på!

 

Lite av dem hamnar i frysen också, i väntan på paj eller puré till pyret i vinter :-).

Något som alltid bär mycket frukt är björnbären.
De är stora, taggfria och saftiga.


De här hamnar också antingen i frysen eller hos vänner. Och jag fortsätter skörda av dem ett tag till.

Första äpplesorten är nerplockad också. Detta är transparent blanche.
Skänker bort en del av dessa också. Det blir även lite äppelmos och äppelpajer, men jag hinner ju inte använda allt själv!


Såhär har det sett ut många gånger när jag har varit ute och skördat:


Det har blivit många omeletter i sommar med bönor, örter och annat gott.
 
 
Ja, bönor har jag skördat massor av!
Har trakasserat både grannen och vännerna med dem också.
 

De tjusiga spräckliga bönorna bär otroligt mycket, smakar gott och har ganska kort koktid. Mognar först också!
De har ett lika tjusigt namn: Dragon Langerie. Men de ser rätt dassiga ut efter kokning. Men det gör ju inget!


Squash har jag också skördat. Några på varje planta.
Men de verkar alltid sluta sin "karriär" med att få mjöldagg :-(.

Har man inte en trädgård att skörda från så kan man ju alltid bege sig ut i skogen!
Jag och far och pyret åkte på skogsrunda. Vårt mission var blåbär!
Kom hem med detta:


Ja, och 10 blåbär som hamnade direkt i magen...

Men vi gjorde en rejd till några dagar senare, på ett annat ställe. Och då gick det bättre!
Så nu har jag ännu mer lingon samt en stor skål med blåbär!
Blåbären används flitigt i filen just nu, sen hamnar resten i frysen.

Sådärja, lite skörde-dagbok från mig blev det idag.
Och kanske lite peppning till någon annan att ta tillvara på det naturen bjuder på!

8 kommentarer:

Helga sa...

Hur lyxigt som helst ju! :) Kan verkligen rekommendera äppelchutney om du gillar sånt. Bra sätt att göra av med äpplen. Eller torkade äppelringar.

Klockarbarn sa...

Och jag kan rekommendera att göra råsaft att frysa in och sen koka äppelglögg på till jul. Fantastiskt gott. Det går åt ganska mycket äpplen också om man nu har väldigt många. Bra gå bort present som håller länge.

Klockarbarn sa...

Jag har plockade vildhallon i skogen bakom oss förra året. Det blev så lite att jag frös in det i väntan på att bli smoothie. I år plockade vi lite till och då kom jag ihåg att jag hade sen förra året i frysen. På det viset fick jag ihop till en flaska saft. Det saften ligger nu i magen på kalasbarnen som var här igår. Det gick åt som smör i solsken. Det verkar vara mindre vanligt att man har hemmagjord saft hemma numera.

skapa och inreda sa...

Tänk vad mycket man kan ta till vara på, fruktträden dignar av frukt som bara får ligga och ruttna hos många.
Duktig du är som tar till vara på naturens under.
Kram
Annika

lopplisa sa...

Vad trevligt med så mycket skörd!! Det är inte utan att jag blir lite avundsjuk faktiskt!! Lyllo dej!

Hedvig sa...

Oj vad mycket härligt du har skördat! Själv har jag åtminsone gjort körsbärssaft och blåbärssylt... :)

Felix sa...

Så mycket gott du har skördat! De som inte har trädgård själva brukar bli jätteglada för bär och frukt. Här har vi inte ett enda plommon och knappt några äpplen heller i år. Det var kallt, regnigt och blåsigt när fruktträden blommade i maj. Så vi är allt lite avundsjuka på alla plommon... ;-)

Ser att det blev lite plommonsaft som jag tipsade om också! :-)

Men vi har skördat massor av röda ochsvarta vinbär och kokat både gelé och saft. Dessutom har vi plockat både blåbär och kantareller och fryst in.

Jag följer Tyras alla busstreck. Kul katt det där.. ;-)

Sensommarhälsningar
Elisabet

Jennie sa...

Åh så mycket gott! På gatan där jag bor byter vi friskt av våra skördar med varandra. Ett bra sätt att få lagom mycket av allt. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...